Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Josef Š K V O R E C K Ý

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky



Josef Š K V O R E C K Ý

je označován za jednoho z moderních klasiků české literatury a získal mimořádné zásluhy o českou protinormalizační literaturu. Věnoval se detektivnímu žánru , který právě v této době u nás prožívá renesanci, protože v předcházejících desetiletích byl totiž zatracován jako tzv. pokleslá literatura. Narodil se 27.9.1924 v Náchodě a s tímto městem je také spojena valná část jeho značně autobiografických próz.
Po maturitě v roce 1943 byl totálně nasazen do zbrojní továrny, po válce vystudoval na Karlově univerzitě angličtinu a filozofii. Jako středoškolský profesor působil v Polici nad Metují a v Hořicích. V období 1956-1958 byl nakladatelským redaktorem měsíčníku Světová literatura, na jehož založení se podílel. Uplatňoval se i jako překladatel, hlavně z anglické a americké literatury. Po roce 1968 emigroval do Kanady, kde v Torontu od roku 1969 vyučoval na univerzitě a byl spoluzakladatelem exilového nakladatelství Sixty-Eight Publishers /sixty eít pabliš -
které vedla jeho manželka Zdena Salivarová.
Škvoreckého knižní prvotina Zbabělci musela být po svém vydání v roce 1958 stažena z knižního trhu, protože byla tehdejšími socialistickými ideology interpretována jako přímý útok na literární metodu socialistického realismu. Ironické šlehy na adresu českého měšťáka, kterému je jedno, zda jde s fašisty, nebo s komunisty, jen když se má dobře, byly odsouzeny jako znevažování důležité etapy národních dějin. V tomto románu se poprvé setkáváme s Dannym Smiřickým, který vlastně autenticky vypovídá o tehdejší době a autorových zkušenostech ze života v tehdejší společnosti. Zbabělci byly vydány bez úprav až v Torontu roku 1973. Autobiografická postava Dannyho Smiřického poté provází čtenáře v dalších románech jako jsou Tankový prapor, Mirákl a Příběh inženýra lidských duší, i v souboru povídek Prima sezóna. Všechna tato díla vydal spisovatel v exilu.
Spisovatel se v době, kdy žil ještě v bývalém Československu, zabývá ve svých dílech i židovskou tematikou a životem Židů v období války (Sedmiramenný svícen, Babylonský příběh a jiné povídky ). Jeho rytmickou a kompoziční organizaci textu výrazně ovlivnila a inspirovala také jazzová hudba, a proto i v jeho tvorbě ústřední postavy uvedených románů žijí touto hudební kreací. Také Josef Škvorecký spolu s manželkou a svými přáteli patří k vyznavačům tohoto hudebního žánru a s muzikologem Lubomírem Dorůžkou sestavil i antologii jazzu (Tvář jazzu, Jazzové inspirace ). Krom toho, že psal satirické romány a povídky, je známý i jako autor detektivek (Smutek poručíka Borůvky, Konec poručíka Borůvky, Hříchy pro pátera Knoxe ). Jako ctitel a znalec anglické a americké detektivní školy se teoreticky zabýval touto problematikou už v počátcích své literární tvorby (Nápady čtenáře detektivek ).
Literární činnost Škvoreckého je rozmanitá. V exilu psal svoje příspěvky a recenze české literární produkce pro vysílání rozhlasové stanice Hlas Ameriky. Vydal i sbírku svojí poezie (Nezoufejte !, Dívka z Chicaga ) .Společně se svou manželkou Zdenou Salivarovou svým typickým humorem a ironií podal historii nakladatelství 68 Publishers (Samožerbuch).
Celá autorova tvorba, kterou napsal a vydal v exilu, vyšla v naší republice až po roce 1990, kdy skončila éra ideologie komunizmu. Jeho díla tak mohla být publikována a prezentována naši čtenářské veřejnosti.
Počátkem října 1999 navštívili manželé Josef Škvorecký a Zdena Salivarová Českou republiku, kde prezentovali svou společnou nejnovější detektivku Krátké setkání s vraždou. Jejich společný program vyvrcholil 14.října, kdy spisovatel převzal na Pražském hradě od prezidenta republiky Václava Havla Státní cenu za literaturu .

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT